EVERTS & FRIENDS CHARITY RACE
NIET TE MISSEN TOTAALSPEKTAKEL

Op zondag 29 juli 2012 – dit jaar dus niet op onze Nationale Feestdag – vindt op het circuit van de Horensbergdam te Genk de 7de editie van de ‘Everts & Friends Charity Race’ plaats, een uniek motorcross-evenement voor het goede doel.

Die dag zal Stefan Everts, tienvoudig wereldkampioen motorcross en momenteel aan de slag als Race Director bij KTM, nog één keer de strijd aangaan met z'n (ex-)collega's uit de MX1- en MX2-klasse.

Naast Stefan Everts wordt het in Genk uitkijken naar: Jeffrey Herlings (TBC), Evgeny Bobryshev, Ken De Dycker, Jeremy Van Horebeek, Joël Roelants, Tanel Leok, Rui Goncalves, Johan Boonen, Manuel Priem, Eddy Seel, Danny Theybers, Jordi Tixier,…

Is ook op de afspraak en een première voor ons land: drievoudig Dakar-winnaar Marc Coma.

Verwacht wordt dat nog andere GP-toppers hun deelname eerstdaags bevestigen.

Ook met Ricky Carmichael en Chad Reed werd gepraat. Carmichael rijdt die dag echter in de VS de Loretta Lynn Amateur National MX en Reed mag op doktersbevel – na zijn verschrikkelijke val in het AMA SX-kampioenschap eerder dit jaar – de competitie nog niet hervatten.    

Voor de nieuwe 'Cyclo MX Race', waarbij een top motorcrosser en veldrijder een team vormen ontving Stefan Everts nu al de bevestiging van tweevoudig Beloften-wereldkampioen Lars van der Haar, Bart Wellens, Rob Peeters, Sven Vanthourenhout, Ben Berden, Tom Meeusen, Geert Wellens, Marc Janssens, Jan Verstraeten, Vincent Baestaens, Arnaud Jouffroy, Arne Daelmans,… Sven Nys, die zich pas plaatste voor de Olympische Spelen in Londen, kruipt zelf niet op de motor maar komt sowieso zijn collega-veldrijders aanmoedigen.
Blikvangers in de categorie ‘Golden Heroes’ zijn o.a. Marnicq Bervoets, Jean-Jacques Bruno, Werner Dewit, Dirk Geukens, Dave King, Jo Martens, Graham Noyce, Ronny Renders, Guy Van Gijsegem, Marc Velkeneers, Jan Blancquaert,… en rally-kampioen Freddy Loix.
Een unieke en niet te missen kans dus om al deze toppers nog eens zelf aan het werk te zien, en dat in een werkelijk uitzonderlijk wedstrijdprogramma. Zo zijn er die namiddag races voor ‘Mini’s’ (50cc en 65cc), 'Future Stars' (85cc), 'GP Stars' (MX1/MX2/WMX), 'Fun Bikes' (brommers) en 'Golden Heroes' (oldtimers). Plus de unieke estafettereeks motorcross-cyclocross waarbij afwisselend een topper uit het motorcross en veldrijden het circuit wordt opgestuurd.
Bij de ‘Fun Bikes’ wordt het uitkijken naar welke BV’s uit de sport en showbizz de start zullen nemen.

Ook Liam Everts, zeven jaar ondertussen en een bedreven BMX'er, zal aan boord van zijn crossmotortje aanwezig zijn in Genk. Samen met een aantal vriendjes zal hij enkele oefenrondjes afhaspelen op een mini-parcours dat wordt uitgestippeld op en langs de startzone.
Maar ook naast het parcours zal er vanalles te beleven zijn. Het rennerskwartier en teamtrucks worden heel overzichtelijk opgesteld en er is een overdekte expo met (beroemde) klassieke crossmotoren, kinderanimatie (springkasteel, hindernissenparcours, trampolines, grime, clowns, mini-quads,…), paint ball en na afloop start een heus supportersfeest in de grote feesttent. Ook is er tijdens de pauze een handtekensessie met de bekende sporters.

De opzwepende starttune is opnieuw van de hand van Praga Kahn- en Sonic Angel-boegbeeld Maurice Engelen.

Voor de eindwinnaar in de categorie 'Future Stars' is er de Stefan Everts wisseltrofee, een uit steen gekapte replicatie van het laatste luchtgekoelde motorblok, compleet met kickstarter en bougiekop, waarmee 'The Legend' reed.

André Vromans, Harry Everts en Marc Velkeneers – die in 1981 deel uitmaakten van het Belgische team voor de Motorcross der Naties in Lommel – klimmen in origineel shirt nog eens op de motor en rijden op de Horensbergdam een door een fanfare begeleide ereronde, net als René Baeten junior. Stefan Everts zelf sluit aan aan boord van de 125cc Suzuki waarmee hij in 1991 voor het eerst wereldkampioen werd.

Net als bij de vorige edities gaat de opbrengst van de 'Everts & Friends Charity Race' integraal naar door Stefan Everts geselecteerde goede doelen die zich voornamelijk richten naar kinderen en jongeren: 'Een Hart voor Limburg' (Koning Boudewijnstichting), Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap), MediClowns (ziekenhuisclowns), Medisch Pedagogisch Centrum De Dageraad (leerlingen met een matige tot ernstige mentale handicap), Bednet (dat langdurig en chronisch zieke kinderen via internet aan het eigen school en klas verbindt) en Fondatioun Kriibskrank Kanner (een Luxemburgs-Belgisch kinderkankerfonds). Een groot aantal van deze kinderen en jongeren zullen ook aanwezig zijn in Genk. Ze worden ontvangen in een aparte VIP-ruimte en genieten er de aandacht van animatoren en ziekenhuisclowns.

Om extra geld in het laatje te brengen worden exclusieve 'Everts & Friends' t-shirts en petten verkocht (via o.a. www.evertsandfriends.be en op de belangrijkste BMB wedstrijden). Ook wordt er een nieuw kunstwerk van Arlette Meeuws geveild voor de goede doelen: ‘Fly like an Eagle’.
Tot slot wordt de ‘Everts & Friends Charity Race’ verreden op een nieuw, hertekend parcours (t.o.v. voorgaande edities) en voorziet de organiserende club, AMC Genk, extra parkeerruimte voor de toeschouwers.