EVERTS & FRIENDS CHARITY RACE: CLASH EVERTS-TORTELLI

Op woensdag 21 juli – onze Nationale Feestdag – vindt op het circuit van de Horensbergdam te Genk de 5de editie van de ‘Everts & Friends Charity Race’ plaats, een uniek motorcross-evenement voor het goede doel.

WK-TOPPERS + TORTELLI

Die dag zal Stefan Everts, tienvoudig wereldkampioen en momenteel aan de slag als Race Director bij KTM, nog één keer de strijd aangaan met z’n collega’s uit de MX1- en MX2-klasse. En met tweevoudig ex-wereldkampioen Sébastien Tortelli die speciaal voor ‘Everts & Friends’ overkomt vanuit de VS waar hij momenteel de ‘ChampFactory Motocross School’ leidt. Het wordt voor de motorcrossfans alvast een uniek weerzien met de Fransman die in 1998 na een historisch titelgevecht Everts in Megalopolis (Griekenland) de kwartliter-wereldtitel ontfutselde.

Staan verder al op de deelnemerslijst: Ken De Dycker (Yamaha), Max Nagl (KTM), Tanel Leok (Honda), Rui Goncalves (KTM), Manuel Priem (Aprilia), Jeremy Van Horebeek (Kawasaki), Jeffrey Herlings (KTM), Joël Roelants (KTM), Shaun Simpson (KTM), Arnaud Tonus (Suzuki), Johan Boonen, Kevin Wouts, Kenny Vandueren, Mike Vanderstraeten,…

Verwacht wordt dat nog andere GP-toppers hun deelname aan de ‘Everts & Friends Charity Race’ zullen bevestigen. Ook vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets zal er op de Horensbergdam opnieuw bij zijn. Hij zal er, net als drievoudig Dakar-winnaar Cyril Despres, deelnemen aan de verschillende reeksen voor ‘GP Stars’. En ook meervoudig cyclocross-kampioen Sven Nys zal – op de motor – van de partij zijn!

Regerend wereldkampioen MX1 Antonio Cairoli reist af naar Genk maar beslist pas in allerlaatste instantie of hij aanzet op de Horensbergdam.

Bij de ‘Ladies’ wordt het uitkijken naar o.a. wereldkampioene Stephanie Laier, terwijl Eric ‘Mr. 875’ Geboers, André Vromans, Neil Hudson, Graham Noyce, Marc Velkeneers en rally-kampioen Freddy Loix al zeker van de partij zijn bij de ‘Golden Heroes’. Voor deze laatste categorie praat Stefan Everts ook nog met gewezen kampioenen zoals Dave Thorpe (wereldkampioen 500cc 1985, 1986 en 1989) en Danny LaPorte (de eerste Amerikaanse wereldkampioen 250cc, 1982). 

ONUITGEGEVEN WEDSTRIJDPROGRAMMA

Een unieke en niet te missen kans dus om het duo Everts-Tortelli nog eens zelf aan het werk te zien, en dat in een werkelijk uitzonderlijk wedstrijdprogramma. Zo zjn er die namiddag races voor ‘Ladies’, ‘Future Stars’ (85cc), ‘GP Stars’ (MX1/MX2) en ‘Golden Heroes’ (oldtimers). En staan o.a. volgende reeksen op het wedstrijdblad:

FUTURE STARS VS. GP STARS: Twee reeksen waarin de GP-toppers (MX1/MX2), die vanaf de tweede rij starten, het opnemen tegen de jonge ‘Future Stars’, allen verplicht aan boord van een 85cc motor.

LADIES CHASE: Een confrontatie tussen de GP-toppers en de ‘Ladies’ waarbij de MX1- en MX2-piloten één ronde achterstand moeten proberen goedmaken op de dames.

WRONG WAY PITSTOP RACE: Opnieuw een krachtmeting tussen de ‘Ladies’ en de ‘GP Stars’, die vanop de tweede rij starten, waarbij over het parcours in omgekeerde richting wordt gereden. Bovendien zijn de GP-toppers verplicht tot een pitstop waarbij ze eigenhandig het achterwiel van hun motor moeten vervangen.

AMERICAN RACE of AMERICANO: Afvallingsrace voor de ‘GP Stars’ waarbij er telkens één ronde wordt gereden en de laatste drie of twee rijders afvallen. Tot er uiteindelijk twee finalisten overblijven. Deze rijden de finale over twee ronden.

GOLDEN HEROES: Twee klassieke reeksen van 12 minuten en één ronde waarin de ‘Golden Heroes’ het op hun oldtimer motorcrossfietsen tegen elkaar opnemen.

LIAM & FRIENDS

Ook Liam Everts, vijf jaar ondertussen en een bedreven BMX’er, zal aan boord van zijn PW-crossertje aanwezig zijn in Genk. Samen met een aantal vriendjes zal hij – tijdens de pauze – enkele rondjes afhaspelen op een mini-parcours dat wordt uitgestippeld op en langs de startzone.  

TOTAALSPEKTAKEL VOOR HET GOEDE DOEL

Maar ook naast het parcours zal er vanalles te beleven zijn. Het rennerskwartier en teamtrucks worden heel overzichtelijk in u-vorm opgesteld, er is kinderanimatie (springkasteel, trampolines, grime, …) en na afloop start een heus supportersfeest in de grote feesttent. Voor extra kunst- en vliegwerk, tussen en na de wedstrijden, zorgt het Freestyle ‘FMX4ever’ Team van Jimmy Verburgh. Ook is er tijdens de pauze een handtekensessie met de WK-toppers.

Speciaal voor ‘Everts & Friends’ componeerde Praga Kahn-boegbeeld Maurice Engelen een opzwepend nummer dat voorafgaand aan de start van elke wedstrijd door de luidsprekers zal schallen.

Voor de eindwinnaar in de categorie ‘Future Stars’ is er de Stefan Everts wisseltrofee, een uit steen gekapte replicatie van het laatste luchtgekoelde motorblok, compleet met kickstarter en bougiekop, waarmee ‘The Legend’ reed.

Joël Robert, Sylvain Geboers en Harry Everts, samen goed voor 10 WK-titels, klimmen – hoogst uitzonderlijk – nog eens op de motor en rijden op de Horensbergdam een ereronde.   

Net als bij de vorige edities gaat de opbrengst van de ‘Everts & Friends Charity Race’ integraal naar door Stefan Everts geselecteerde goede doelen die zich voornamelijk richten naar kinderen en jongeren: ‘Een Hart voor Limburg’ (Koning Boudewijnstichting), ‘Make a Wish’, Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap) en Fondatioun Kriibskrank Kanner (een Luxemburgs-Belgisch kinderkankerfonds).   

PRAKTISCH

 

CHECK OOK ONZE COMPLEET VERNIEUWDE WEBSITE: WWW.EVERTSANDFRIENDS.BE
Hier vindt u alle praktische info, de meest recente deelnemerslijsten, wedstrijdprogramma,…

Contact pers: Joël De Mesmaecker