1 mei - Beervelde: Steve Ramon en Nick Triest ijzersterk

Het was voor de derde keer dat Mc Scheldeland inrichtte op de zandgroeve van de firma Meganck - Collewaert. In 2008 kregen de piloten een kletsnatte omloop voorgeschoteld, waardoor slechts een beperkt programma kon worden afgewerkt, in 2009 was het een zalige zomerse dag. Dit jaar was het een beetje vis nog vlees. En vooral, onze weermannen en vrouwen hadden nogal wat regen voorspelt voor het weekend. Wat doet men in dergelijk geval als organisator? Maakt men de omloop overvloedig nat om het stof tegen te gaan, maar met het risico om in het scenario van 2008 te vervallen (indien de voorspelde regen er komt)? Of sproeit men met mate om toch een volledige crossdag te kunnen afleggen? Men had gekozen voor de tweede optie, waardoor de omloop er 's morgens vroeg nog behoorlijk stoffig bij lag, maar na de middag pauze was dit reeds heel wat minder, onder meer met de hulp van enkele regenbuien.

Mx Pro Serie
Tijdens de gechronomeetreerde trainingen had Ken de Dijcker de snelste tijd op de klok weten te zetten voor Steve Ramon, Davide Guarneri, Sebastien Pourcel en Tanel Leok. Eerste Mx2 piloot was Joël Roelants die zijn teamgenoot Dennis Verbruggen een halve seconde kon voorblijven. Verder volgden nog onze noorderbuur Marc de Reuver en Jeremy Van Horebeek. De top tien werd rondgemaakt met de eerste 'amateur piloot' Steve Seronval. Kevin Strijbos viel net buiten die top 10, maar daar kunnen de slechte herinneringen aan vorig jaar misschien nog voor iets hebben tussen gezeten.
Rond het middaguur maakte we voor de eerste keer kennis met een nieuwigheidje binnen het Belgische kampioenschap. Een kwalificatie reeks over 15 minuten + 1 ronde. Toen de piloten een eerste keer aan de bus voorbijkwamen zagen we een toch wel wat verrassende leider passeren. Marvin Van Daele bleef op zijn privé honda een pak GP piloten voor met in volgorde De Dijcker, Ramon, Laeremans (ook met een kanonstart), Strijbos, Guarneri, Pourcel, Roelants, Cools en de Belder. De Reuver op 32 en Van Horebeek op 33 zaten er een pak minder goed bij. Bij de tweede doortocht had De Dijcker reeds de leiding overgenomen voor Van Daele en Ramon. De Dijcker zou zijn eerste plaats niet meer uit handen geven, terwijl Ramon in ronde 3 Van Daele voorbij ging. Aan de aankomst zagen we De Dijcker als eerste passeren, voor Ramon, Strijbos, Guarneri, Pourcel, Roelants, Verbruggen, Leok, Laeremans en Cools.
Iets na 1 uur werd dan het nieuwe BK definitief op gang getrokken met een kopstart voor Ken de Dijcker met op plaats twee Steve Ramon. Met hun beiden maakten ze er een best aangenaam kijkstuk van. Meer dan 1 keer kwam Steve op gelijke hoogte van Ken, of er zelfs heel even over, maar tot op ronde van het einde kan Ken telkens snel counteren. Toen plaatste Ramon blijkbaar zijn definieve aanval want de Dijker moest Ramon definitief laten gaan en kwam met een achterstand van bijna 12 seconde over de aankomst meet. Met Guarneri, De Reuver, Pourcel en Leok kregen we 6 Mx1 piloten op de eerste 6 plaatsen. Daarachter hadden we de Mx2 piloten Roelants en Van Horebeek.
Reeks 2 was iets minder spectaculair omdat Steve Ramon de kopstart nam en deze van de volledige reeks niet meer afstond. De Dijcker startte nog als 2de maar kwam slechts als 5 de over de meet. Hij moest de buitenlanders Leok, Guarneri en Pourcel laten voorgaan.
Op het eindpodium stonden Steve Ramon met 50 punten, Davide Guarneri met 40 punten en Tanel Leok met 38 punten.

BK Mx2
Bij de inters Mx2 kregen we 1 piloot aan de start die zowat het volledige WK in deze klasse rijdt, en dat was ook wel een beetje terug te vinden in het eindresultaat.
Tijdens de trainingen 's morgens zette Nick Triest een tijd neer die een volle 2 seconde sneller was dan Jens Getteman. Op 3 kregen we 'ancien' Jurgen wybo voor Kevin Fors en Mark Boot.

De start van Nick Triest gedurende de eerste reeks was niet echt denderend, hij kwam als vierde door na 1 ronde, maar reeds bij het afsluiten van ronde 3 had hij de leiding overgenomen van Cedric Lieber. Jurgen Wybo klom op naar plaats 2 terwijl Lieber terug zakte tot plaats 3. Op 4 kregen we Ronny Van Hove voor Jeffrey Dewulf.
De grote Gunther Ghysels nam de kopstart in reeks 2, maar zag reeds in de loop van de 2 de ronde Nick Triest langskomen en hij zou deze niet meer terug zien. Mark Boot eindigde als 2 de voor Jens Getteman, Jeffrey Dewulf en Julien Lieber.
De eerste tussenstand voor dit BK is Nick Tiest met een totaal van 50 punten voor Mark Boot en Jurgen wybo, beide met 37 punten.